Contactar amb l’autor

Escull el teu idioma

Últims Articles

Enllaços de Interès

Categories (Actuals)

Visites a la Web

093346
Usuaris Avui = 41
Usuaris Ahir = 40
Paginas Vistas Avui = 61
Usuaris en Linea = 1
Direccio IP : 54.224.220.72
Data Servidor : 2018-08-21

S’altre dia de pagès vaig descobrir un llibre a una llibreria més bé d’antiguitats on arriben a parar molts de llibres de capellans morts i que els hereus els han venuts a qualsevol preu. Entre ells ni havia un que ja coneixia però no havia comprat: es tracta de “CULTURA POPULAR” del Sr. Antoni Galmés Riera que va aconseguir guardar algunes tradicions més o menys interessants, segons les ganes i il•lusió per reviure temps passats. Un d’ells és el que fa referència el titulat d’avui. He copiat les parts que creia més importants i transcrites literalment. He sentit rumors que tenen ganes de sentir-se en més incultura i tornar al solstici i així (pens jo) tendria més sentit l’espera del Messies.

“Abans del cristianisme, per aquestes dates se celebraven les grans festes del solstici d’hivern, el naixement del sol, perquè el dia començava a allargar-se. El naixement del Bon Jesús no figura en els Evangelis amb data fixa. El orientals començaren a fer festa el dia 6 de gener, per passar-la després al 25 de desembre, com també els occidentals per convertir de qualque manera la festa pagana dels grans foguerons i consums de l’esperit del gra…”

“El tió de Nadal, a principis de segle, no guardava el ritual que encara es conserva als països catalans. Aquí, al trobar l’amo de possessió un tió gros i mal d’estellar, el guardava i l’anomenava *es tió de Nadal* i el posava a la foganya el dissabte de Nadal al començament de la vetlada per trobar foc a la venguda de Matines; aquella vetlada se passava jugant a cartes… Se jugaven les ametles torrades que la madona havia posades damunt la taula de joc.”

“En aquell temps, la gent de les possessions i lloquets del voltant de Son Negre (Manacor) anava a Matines a l’església d’aquella barriada, que començaven a les quatre del matí perquè el capellà i músics partien de la Vila després de d’acabades les Matines… Les de Son Negre començaven a les quatre i la gent de la barriada partia a les tres i mitja, fent-se llum amb un parell de fanals d’oli que feien manco fum, que els reinots dels que en parla Mn. Antoni Maria Alcover en les seves Festes de Nadal…”

 

“Aquelles Matines eren de lo més bufarelles. Dins l’església hi havia penjades més de cinc dotzenes de neules dolces i quant la Sibil•la, acabada la darrera estrofa, pegava espasada i no heu vist tanta grapada mai per engospar qualque neula, tant l’al•lotea com la gent grandolassa. Els músics de corda venguts de la vila, acompanyaven el cant de vou-veri-vous, de cançons nadalenques, mentre la gent adorava el Minyó Jesús.”

“A la sortida de Matines, el foravilers, com havien fet abans els vilatans, s’empassolaven un bon tros de coca bamba amb torró, i amb quatre glops de vi blanc posaven els fonaments de frit de porcella, que era el berenar del dia de Nadal. La porcella, menja obligatòria per la gent que podia, se matava el dissabte i el vespre se fregava amb llimona i s’untava de saïm i pebrebó. No hi havia cap casa per pobre que fos que per NADAL no se menjàs un pollastre amb escaldums, rostit o farcit, endemés de les altres coses dolces “

“Per dinar s’aplegava tota la família…les filles casades ho farien la segona festa a la casa dels seus pares amb el mateix repertori: rostit, coques bambes, de torró, tambor d’ametla, llet d’ametla (a Sa Cabaneta, Santa Maria, Pòrtol i Santa Eugènia), ametles torrades, sense faltar-hi els millor vins…”

 

MOLTS ANYS I BON NADAL PER A TOTS.