Contactar amb l’autor

Escull el teu idioma

Últims Articles

Enllaços de Interès

Categories (Actuals)

A quasi totes les parròquies de Mallorca, des de temps immemorial, els centurions eren uns personatges clau en la celebració litúrgica de Setmana Santa. Després del Vaticà II es retiraren totes aquelles cerimònies, actuacions… que no combinaven bé amb la reforma lirúrgica feta en aquest Concili.

La majoria de rectors s’ho prengueren ben seriosament, mentre uns altres ho feren per parts, deixant aquelles coses que més apreciava el poble pero sense polir-les gens. Aquest és el cas de Son Carrió. Tant és així que s’ha vist minvada la dignitat del dia de Pasqua, perquè aquests centurions han tengut la necessitat d’iventar cada any més “burrades” i així els assistents es senten més satisfets de la seva actuació i valorant menys el fet de la RESURRECCIÓ de Jesús i la nostra.

Lo certament trist és que això ha pres tanta força que hi ha gent de fora poble que hi va només per veure’ls actuar. L’església ja està ben plena abans de començar la funció i, després d’aquesta, no tothom es queda per reviure la culminació del dia que celebram.

Mirau com ho descriu el cronista de “Diario de Mallorca” a l’any 2014:”El grupo de centuriones que se quedan dormidos y tras su accidentado despertar, con la llegada del cabo, buscan con desespero a Jesús- que ha resucitado- dentro del templo. Las risas y aplausos del público reconocen el esfuerzo de los actores y su calidad interpretativa. Sillas rotas, lanzas por los aires… Algunos años centuriones y cabo ha sufrido daños… Es un clásico de la Semana Santa en la comarca del Llevant.

Además de residentes en el municipio de Sant Llorenç acuden ciudadanos de otros municipios y algún que otro extranjero”

És cert que, segons quines reformes, es feren massa aviat (i per desgràcia algunes no tant o queden per fer) i això ha dut que freqüentment ens haguem quedat amb l’ambolcall del caramel.lo sense arribar a degustar l’autenticitat que realment hi ha.

Déu me guard d’anar contra els centurions. Lo que a mi m’agradaria és que aquests ens ajudassin a descobrir (com ells) el gran tresor de la Resurrecció de Jesús i de la nostra.